2009 m. gruodžio 25 d., penktadienis

G marketingas. Arba Verslas - karo laukas!

Partizaninis marketingas – žmonėms su didelėms svajonėmis, bet mažomis piniginėmis“

Paremsiu savo argumentus Jay Conrad Levinson žodžiais iš jo knygos:

Jay knygoje rasime ir kitą teiginį: „Verslo sėkmei pasiekti svarbūs du dalykai: idėjos ir pinigai. Ir kuo daugiau idėjų turite, tuo mažiau pinigų reikia siekiant to paties rezultato – būtent tai yra „partizaninio“ marketingo esmė“.

Pastebėjote? Kuo daugiau idėjų turite, tuo mažiau reikia pinigų. Manau, kad tai taikliausiai nusako partizaninio marketingo esmę. Deja, iš praktinės pusės neteko matyti nė vienos idėjos, kuriai visiškai nereikėjo investicijų. Marketingas yra menas priversti žmones pakeisti požiūrį arba palaikyti jų nusiteikimą, jeigu jie jau yra apsisprendę su jumis verslauti. Manau, kad partizaninis marketingas iškėlė tai į naujas aukštumas. Tiesioginį brukimą pakeitė vartotojo įtraukimo į procesą kelias. Kitas banginis, ant kurio laikosi partizaninis marketingas – vietoje koncentravimosi ir išlaidavimo naujų klientų paieškai, partizaninio marketingo atstovai visą dėmesį koncentruoja į jau esamus klientus ir jų rekomendacijas. Manau, kad tai verta atskiro straipsnio.

Arba dar vienas teiginys – Marketingas turi arba priversti vartotojus rinktis naujus prekių ženklus, arba paskatinti pirkti produktus ar paslaugas, kurių anksčiau nebuvo. Partizaninis marketingas į tai pasižiūrėjo iš kitos pusės – išeidamas iš ribotų biudžetų ir remdamasis tik fantazija, vartotojo psichologija ir minimaliais biudžetais bando vartotojus patraukti originaliomis reklamomis. Iš to netgi išsivystė atskira reklamos šaka (Guerrilla advertising).

Yra tik vienintelis esminis skirtumas tarp klasikinio ir partizaninio marketingo. Tiek klasikiniame, tiek partizaniniame marketinge itin svarbu suprasti, jog marketingas yra procesas, o ne vienkartinis veiksmas. Marketingas turi būti veiksmų seka. Tačiau esminis skirtumas tarp klasikinio ir partizaninio marketingo – jei esate marketingo partizanas, jūsų marketingas turės pradžią ir vidurį, bet neturės pabaigos.

Prieš baigiant, dar viena pamokanti istorija iš Jay Conrad Levinson knygos, tobulai apibūdinanti partizaninio marketingo esmę:

“Vienam verslininkui nepasisekė, nes jo knygynas buvo tarp dviejų mil žiniškų tarpusavyje konkuruojančių knygynų. Vieną dieną atėjęs į darbą jis pamatė, kad konkurentas iš dešinės išskleidė didžiulį reklaminį skelbimą: „Milžiniškas gimtadienio išpardavimas! Nuolaidos iki 50%!“ Reklaminis plakatas buvo didesnis nei visa mažojo knygyno vitrina. Negana to, konku rentas iš kairės atidengė dar didesnį skelbimą: „Gigantiškas išpardavimas! Nuolaidos iki 60%!“ Ir šis plakatas „pažemino“ jo knygyną. Ką liko daryti knygynėlio, esančio šių dviejų gigantų viduryje, savininkui? Kaip tikras mar ketingo partizanas jis irgi sukūrė reklaminį plakatą ir pasikabino ant savo knygynėlio. Plakate buvo parašyta: „Pagrindinis įėjimas“.

Beje, plakato gamyba kainavo, bet kiek verta idėja?

O gal geriau pasižiūrėkite video…



WEB VirTUvė

Komentarų nėra: